Muziektherapie middels liedjes van vroeger (Reminiscence Therapy)

 

Tonnie’s Viniellie was en is ook actief tijdens de Covid-19 pandemie en draaide, geheel vrijwillig, verzoek-plaatjes voor bewoners van verzorgingshuizen en huizen voor mensen met een verstandelijke beperking, die op dat moment geen bezoek mochten ontvangen. 

De eis om te komen was dat er een lijst met verzoekplaatjes werd aangeleverd en dat iemand van het personeel wist waar de aanvragers woonden, zodat Tonnie - vanuit het vrachtautootje- persoonlijk contact kon maken. Gelukkig is de platencollectie van Tonnie zo uitgebreid dat de (veelal oude muziek) aangevraagde muziek in notime op de pick-up lagen. 

“De reacties die daarna van binnen deze huizen, naar buiten kwamen, waren hartverwarmend en dan pas realiseer jij je weer wat muziek betekent voor de mensen. 
Bewoners met dementie die ineens heel anders reageren dan dat de verzorgers gewend zijn, mensen met een handicap die spontaan willen gaan dansen en zingen.
Zo mooi om te doen en eigenlijk maar een hele kleine moeite.” Aldus Tonnie zelf.


Tonnie komt dus graag naar u toe om een paar uurtjes verzoekplaatjes te draaien.
Eigenlijk een soort van muziek-therapie om de cliënten, patiënten en bewoners weer heel even op andere gedachten te brengen. Favoriete verzoeknummers toveren een lach op ieders gezicht en menigmaal vloeien de traantjes bij het horen van de voor hun zo bekende muziek.Onbeschrijflijk mooi.

Kijk hier voor de filmpjes. (gemaakt door Rockateer)